tirsdag den 8. januar 2013

Fyldte chokolader med hvidchokolade/lakrids ganache


Der gik ikke længe før der kom endnu en lakrids opskrift, I'm sorry - or well really I'm not! :)  For hvem vil ikke elske at få de her lækre, fyldte chokolader i en værtindegave eller som en sød gave på en helt almindelig hverdag?
Ja jeg tror det er de færreste.. Og som en del af mine veninder ved, så er jeg ret fan af at give lækkerier, når det er mindst forventet. 

Og jeg kan berolige jer ved, at det faktisk slet ikke er så svært at lave fyldte chokolader selv. I 2011 var jeg på chokoladekursus med min kære mor, hvor jeg fik afkræftet min skræk for at lave korrekt fyldte chokolader. Hvis man bare vil give sig tiden til at temperere chokoladen, så går det som en leg :) 
Til de her basser har jeg brugt mørk chokolade 58% fra Callebaut og jeg vil klart anbefale, at man bruger chokolade af GOD kvalitet, når man laver fyldte chokolader - så rækker den billige fra Netto bare ikke.. 

Det vil være en god ide, at starte tidligt på dagen med at lave ganachen eller dagen før. 


Fyldte chokolader med hvidchokolade/lakrids ganache ca 20 stk


  • 350 g hakket, god mørk chokolade fx callebaut
  • 1-2 chokoladeforme eller lysmanchetter
  • 100 g hvid chokolade
  • 1/2 dl piske fløde
  • 5 g honning
  • 1 tsk fint lakridspulver fx Johan Bülows
  • 15 g smør


Hak den hvide chokolade og kom det i en skål med smørret.
Bring fløde, honning og lakridspulver op at koge. Hæld flødeblandingen over den hvidechokolade og smør. Rør rundt i det til det er helt smeltet. Sættes på køl i køleskab med film dækket til, husk det skal røre cremen, så der ikke dannes kondens! Køles gerne til næste dag. 

Næste dag: 
Kom hvidchokolade/lakridsganache i en engangssprøjtepose eller frysepose, så den er klar til brug.
Nu skal den mørke chokolade tempereres. Dette gøres over vandbad. Så fin en gryde med vand frem og stil det over på middel-varm, det skal simre ikke koge. Kom en skål over som kan bruges til vandbad.
Kom 2/3 dl af den mørke chokolade over smeltning ved vandbad. Chokoladen skal ramme en temp. på 48 grader! 
Når chokoladen er 48 grader tages skålen fra varmen og den resterende 1/3 chokolade i og rør til det er helt smeltet, nu skal chokoladen gerne ramme en temp. på 34 grader til sidst. Når chokoladen er 34 grader er den tempereret som den skal, og den er nu klar til brug. 

Fyld chokoladeformen helt med chokolade og bank den let ned i bordet, så evt. luftbobler forsvinder. Vend herefter formen på hovedet over skålen, så overskydende chokolade kommer ud. Skrab formen med en spatel, så du får helt lige kanter. Stil formen til afkøling. (chokoladen kan holdes lun over det slukkede vandbad, det må bare ikke kommer over 34 grader)
Når chokoladen i formen er helt afkølet fyldes de med ganache til der er ca 3-4 mm til kanten. Når de er fyldt med ganache, så skal de lukkes til med chokolade. Hæld chokolade over formene og brug en spatel til at jævne overfladen. Pas på ikke at klemme alt for meget på dem, da ganachen så vil blive trykket ud af formen. 
Når chokoladerne er helt størkne kan de roligt klemmest ud af formene og så må de gerne blive opbevaret på køl pga ganachen. 

I får lige et billede af hvor meget jeg fyldte mine forme op. 
I kan ikke bilde mig ind, at dét ikke er en god værtindegave at få :) 5 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

De er superflotte! Er det den type chokolade, der er så mørk, at den nærmest er sort? Den er i hvert fald meget smuk :-)

The Cakeaholic sagde ...

Mmm... Hvor er de blevet flotte :-)

Anne sagde ...

Tak Piskeriset :)
Ja callebaut bliver vildt flot, når man har tempereret den, det er helt vildt :) Og så smager den bare så lækkert :)

Anne sagde ...

Tusind tak Cakeaholic :)
Og de blev spist ret hurtigt, kan jeg fortælle :)

Anonym sagde ...

er det flydende honning eller fast honing?