fredag den 16. november 2012

Macarons med chokoladeganache m. havsalt


I min sidste uge i den psykiatriske praktik blev kollegaerne forkælet lidt ekstra. Snakken omkring macarons havde bredt sig lidt efter Den Store Bagedyst og så faldt valget på forkælelse hurtigt på macarons :)
Selve macaronen er den traditionelle vanilje macarons, som jeg altid bruger - fyldet har jeg lavet med lækkert havsalt :)


Vanilje macarons ca 20-25 sammenlagte små



  • 75 g stødte mandler eller mandelmel
  • 115 g flormelis
  • 2 store æggehvider - stuetemperatur! Dette er vigtigt!
  • 50 g sukker
  • 1/2 tsk vanilje ekstrat


Kom stødte mandler og flormelis i en blender og blend i ca 15 sekunder. Sigt blandingen ned i en skål.
Læg bagepapir på 2 bageplader. Gør derefter din sprøjtepose klar med en 1 cm tyller. 
Kom æggehvider i en stor skål og pist, til du kan danne bløde toppe. Pisk sukkeret i lidt af gangen (ca 2 tsk). Du får til sidst en fast, blank marengsmasse. Pisk vanilje ekstakt i til sidst. 
Fold 1/3 mandelblanding i af gangen med en spatel. Når al mandelblandingen er grundigt foldet i, så fortsætter du med og folde stille og roligt, til du får en blank dej med en tyk "lang" konsistens. 
Hæld dejen i din sprøjtepose og tryk 32 små cirkler ud (jeg plejer og trykke let og tælle til 3, så bliver de lige store).
Bank bagepladerne ned i bordkanten eller bank med hånden under pladen - dette hjælper med og fjerne luftbobler og danne pied (den "frynsede" kant i bunden). Lad macaronsene hvile i 30 min. I mens opvarmes ovnen til ca 160 grader (prøv dig frem, der står 160 i bogen, men i min ovn passer det med 145-150 grader).
Bag macaronsene i 10-15 min - men kun 1 plade af gangen, så bliver resultatet bedst. 
Lad dem hvile i 10 min inden du flytter dem over på en riste, hvor de kan afkøle helt.





Til fyld til de her basser har jeg valgt den her chokolade ganache, som jeg synes er så god og fyld med god smag. Dog har jeg valgt at tilsætte lidt havsalt, så I får opskriften her, som den er nu. 


Chokolade ganache med havsalt:


  • 120 g lys chokolade - brug en chokolade i ordenlig kvalitet, det betaler sig!
  • 1,5 dl fløde
  • 22 g honning
  • 45 g smør
  • 1/4 - 1/2 tsk havsalt - smag efter hvor saltet du vil have det

Hak chokoladen fint og kom det i en skål. 
Bring fløden og honningen i kog i en tykbunde gryde. Hæld den varme fløde over chokoladen. 
Rør godt til det bliver ens i konsistensen. Når temperaturen falder til 40 grader, kommer du smør i (gerne stuetemperatur). Kom herefter saltet i og smag til, husk du kan altid komme mere salt i, men ikke tage saltet op igen :)
Hæld ganache på en pose eller sprøjtepose og lad det stå i stuetemperatur, dog maks 20 grader!
Næste dag kan det med fordel komme i køleskabet :)




Læg macarons sammen med den afkølet ganache og opbevar dem i køleskab til de skal spises. De kan holde sig i ca en uges tid - dog tror jeg at de er spist inden :)
De kan også fryses - vil tro de kan holde sig i 2-3 mdr, dog er jeg ikke helt sikker, da jeg kun har haft mine i fryseren i 2 uger og de er stadig lækre og fine :)



2 kommentarer:

Ditte B (Kaos i mit koekken) sagde ...

Stødte mandler?
De ser lækre ud, så satser på at de skal være mit første forsøg med macarons :-)

Anne sagde ...

Hej Ditte :)

Jeg har lige tilføjet mandelmel ved siden af, men du kan sagtens bruge stødtemandler, idet de skal blendes med flormelis - jeg har lavet dem med enten stødte mandler eller mandelmel og begge dele er blevet ligesom de skulle :)