onsdag den 20. marts 2013

"Ind til kernen" Grovboller


Så er det tid til en skøn madpakke bolle. De her er intet mindre en dejlige saftige og bløde, selvom de er spækket med kerner. Det blandet kernerdrys der er på toppen passer perfekt til en sandwich med kylling. Kernerne giver en lækker smag, sådan lidt nøddeagtig :)
De her blev bagt i weekenden og så røg et par stykker hen til bror og svigerinde, og resten kom i fryseren og det egner de sig rigtig fint til.
Opskriften kommer fra "byens bedste brød og kager" som er en skøn bagebog, fyldt med flotte billeder og inspirerende opskrifter :)
I får selvfølgelig opskriften her. Jeg har ændret gærmængden, da i følge orginalopskrift skulle den være langtidshævet, men det havde jeg ikke lige tid/lyst til :)

"Ind til kernen" grovboller

Ca 12 boller


  • 20 g gær
  • 4 dl vand
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • 100 g rugsigtemel
  • 250 g hvedemel
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g durumkerner (kamut)
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Ekstra kerner til drys


Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning og olivenolie. Tilsæt kernerne, hørfrø og rugsigtemel. Rør hvedemelet i lidt af gangen under omrøring. Rør gerne dejen på røremaskine i godt 10-12 min. Dejen er færdig når den er glat og slipper bordet eller skålen. Lad dejen hvile i 1 time med et fugtigt klæde over sig. 
Når dejen har hvilet sig, skærer du forsigtigt dine boller ud. Jeg bruger en skarp kniv eller min dej-skærer. 
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og pensl dem med det sammenpiskede æg, hvorefter du drysser dine yndlingskerner på toppen. Lad bollerne hæve 1-2 timer, til de ca har nået dobbelt størrelse.
Varm ovnen op til 220 grader med en bradepande i bunden. Sæt kernebollerne midt i ovnen, hæld lidt vand i bradepanden g skrue ovnen ned til 200 grader. Bag bollerne i 12-15 min til de er gyldenbrune og lyder hule, når du banker bollerne på bunden. 
 





Hvis du ikke vil have 12 boller, kan du sagtes lave 6 boller og forme resten af dejen til et flutes. Den her opskrift vil passe rigtig godt til en portion suppe fx. kartoffel- eller græskarsuppe, hvor kernerne vil give en rigtig god supplerende smag :)


2 kommentarer:

Mette sagde ...

Mums - de ser altså gode ud de boller.

Jeg "glemmer" altid at blande min topping, når jeg bag brød, men det er da en skam.

Tak for inspiration!

Anne sagde ...

Tusind tak Mette :)

Jeg plejer heller ikke altid at huske at drysse lidt lækkert topping på brødet, men det gør virkelig en forskel :)