onsdag den 25. april 2012

Ugens brød: Rugbasser aka. Minirugbrød


Perfekte til madpakken, morgenmad eller når den lille sult melder sig. 

Jeg bagte disse Rugbasser (ja det hedder de ;)) her den anden dag, for med en lækker, lækker Mr. Ken stående, så er det som om, at en skive rugbrød bare ikke er nok og have med i madpakken ;)
Opskriften er fra min nye følgesvend Gyldendals Bage. Jeg lyver ikke hvis jeg vil lave stort set alle opskrifter derfra, hvilket er sjældent at jeg vil det i en kogebog. Men denne bog bugner af brød som jeg vil bage, kage som jeg vil smage og tærter som jeg vil servere :)
Disse Rugbasser er super nemme og lave og de smager af noget :)

Rugbasser 16 stk

  • 50 g gær
  • 50 g smør/margarine (bruger margarine i brød og nogle kager, det er bare billigere og i brød synes jeg ikke, at jeg kan smage forskel)
  • 2 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • 350 g rugmel - jeg brugte Amo Evolo
  • 50 g knækkede hvedekerner - jeg brugte Finax's hvedekerne.
  • ca 350 g hvedemel
  • 1 dl havregryn til drys
Smørret smeltes i en gryde eller i mikroovnen og vand og mælk kommes i smørret og det skal blive lunt, før det hældes i en skål sammen med gæren som røres glat. 
Rør salt, rugmel, hvedekerner og det meste af hvedemelet i. Rør dejen godt og lad den hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse - jeg gav min dej ca. 40 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord. 
Del dejen i 4 portioner og til dem til flutes, som sættes tæt på en plade med bagepapir. Skær flutene igennem på tværs, så der bliver 16 små. Efterhæves tildækket og lunt til dobbelt størrelse.
Pensle stykkerne med vand og drys med havregryn, der trykkes let ned i dejen for og hænge ved.
Bag rugbasserne på næstnederste rille i forvarmet ovn på ca. 200-225 grader i ca 20-25 min. Afkøles på rist.
TIP: Sæt en aluform med vand i ovnen, det gør brødene mere gyldne.





Disse basser her er perfekte til madpakken, da de giver en dejlig mæthed og energi, så man kan koncentrere sig i skolen ;)
Her er basserne lagt sammen med salat, rød pesto og paprika-kyllinge bryst hvilket smager lækkert sammen :) 

Min kære veninde Maria fik et par basser med hjem til hendes madpakke, og de blev godkendt både af Maria og af Hr. Kæreste :)

Så Kære læser - ud i køkkenet! :) 





22 kommentarer:

Malene uden R sagde ...

Hvor ser de gode ud! De skal klart prøves når der igen skal arbejdes i køkkenet :)

Anne sagde ...

Tak Malene :)
De kan varmt anbefales og det er bestemt ikke sidste gang, at de her skønne basser bliver kreeret i mit lille køkken :)

Mette sagde ...

Årh hvor lækkert. Det er lige netop sådan nogle jeg mangler til min madpakke. I wanna try them ;)

Louise sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Louise sagde ...

De er nemlig rigtig gode! Og man kan nemt erstatte de knækkede hvedekerner med havregryn, hvilket jeg gjorde da jeg ikke kan tåle dem.
Jeg er også rigtig glad for Gyldendals bagebog, og der er virkelig mange opskrifter man gerne vil prøve :-)

Anne sagde ...

Ej hvor godt Mette, du må gemme opskriften og få dem lavet næste gang du skal i køkkenet :)
De er super lækre, især hvis de lige bliver lunet i ovnen :)

Anne sagde ...

Hej Louise :)
Kunne godt forestille mig at havregryn vil gøre sit kram i de her rugbasser :)
Jeg har det ligesom dig med den kogebog, jeg synes virkelig den er meget lidt omtalt i forhold til Hr. Meyer's kogebog, for den er virkelig et købt værd :)

Louise sagde ...

Jeg forstår heller ikke hvorfor den ikke har fået mere omtale... De opskrifter jeg har kigget på indtil videre lyder simple og lige til at gå til :-)
Jeg har kun skimtet Meyer's bagebog i butikkerne. Og den siger mig ikke rigtig noget...

Louise sagde ...

Og ja :-) havregrynene giver en rigtig god smag i de basser :-)

Anne sagde ...

Vi må til og snakke mere om den bog, for den er en lille perle af lækre opskrifter :)
Jeg har også tit kigget på Meyer's bagebog og synes også nogle af opskrifterne ser lækre ud, men der er mange flere opskrifter i Gyldensdals bog som jeg vil lave, end der er i Meyer's bog :)

Louise sagde ...

Den er nemlig rigtig god :-) På bagsiden af bogen står der at der er fler end 500 opskrifter. Så der er nok at gå igang med... Jeg har udset mig pitabrød og rugbrødskage som de næste ting der skal afprøves :-)
Og den sølle pris på 95 kr. er da også meget tiltalende :-)

Anne sagde ...

Prisen er virkelig lidt forhold til alle de lækre opskrifter :)
Jeg har også udtænkt mig rugbrødskagen og så alle de rustikke grov brød :) Her især malt brødet :)

Kimmie sagde ...

Åh Anne, hvor er de gode .. Jeg har lige selv bagt nogle. det er helt klart en opskrift, som ikke er sidste gang jeg vil benytte .. :)
Vi ses i morgen i skolen..
Knus..

Anne sagde ...

Ej hvor godt søde Kimmie! :)
Dejligt at de blev en succes, du er dælme blevet en ørn i et køkken! Sådan! :)

Tina sagde ...

Mine rumbasser blev tørre. Jeg lavede dejen i en røremaskine, og den mærkede også tung og klæg. Vil det have været bedre at ælte den i hånden?

Louise sagde ...

Jeg har ikke erfaring med en røremaskine. Men når jeg har lavet disse rugbasser, så skulle dejen bare lige samles og ikke æltes for længe.
Ellers kunne det være at hvedekernene sugede for meget væske?

Tina sagde ...

Tak for rådet Louise. Jeg æltede nemlig dejen længe i maskinen. Nu får jeg mod på at bage dem igen. Desuden har jo en del mel tilovers :-)

Louise sagde ...

Det var så lidt :0)
Jeg skal have gang i bagningen igen efter at have set Kontant i går. Vi har spist købebrød på det seneste, og priserne er på vej op igen :-(
Ellers kunne du prøve at tilsætte en smule mere væske når du ælter dejen, altså hvis det føles tung og tør.

Anne sagde ...

Hej Tina og Louise :)

Hvor fint I lige har hjulpet hinanden..
Jeg vil, som Louise også skriver, prøve at tilsætte mere vand hvis du røre den på røremaskine, for tørre og tunge blev mine ikke, så ved ellers ikke hvad det kunne være, Tina.. Desværre :)

Tina sagde ...

Jeg lavede rugbasserne igen i går aftes. Jeg æltede kun dejen, så den var sammenhængende og resultatet blev langt bedre end første gang. Så endnu en gang tak for rådene Louise og Anne. Det er virkelig fedt at man kan spørge til råds.
Til Anne: I dag skal jeg prøve din opskrift på ølbrød. Resultatet kan jeg først kommentere på i morgen, da det skal stå koldt natten over.

Louise sagde ...

Dejligt at høre at de blev vellykket :0)
Fortsat god bagning, og søndag :0)

Anne sagde ...

Dejligt at det lykkedes for dig, Tina :)