torsdag den 13. oktober 2011

Manhattan style cheesecake m. blåbær kompot..

Til høstfesten havde jeg glædeligt meldt mig frivilligt til at sørge for lidt af desserterne. Jeg havde set hos Birthe en opskrift på en cheesecake og den har jeg set mig hooked på længe. Meeeen en cheesecake, den bikser man ikke lige op med uden selvskab til at spise den. Så nu blev det :)

Jeg tog udgangspunkt i Birthe's version m. jordbær, men jeg skiftede jordbær kompotten ud med blåbær kompot ..

Opskrift:

  • 200 g digestive kiks, let knuste
  • ca. 75 g hvid chokolade, hakket
  • ca. 75 g mandler med skal
  • 100 g smør, smeltet og afkølet lidt
  • 400 g mascarpone (se note 1)
  • 4½ dl creme fraiche 38%
  • 145 g rørsukker
  • 2 æg
  • 1 stang vanilie af god kvalite 
Blendet digestive kiks blandes m. hakket hvid chokolade og hakket mandler. Mandlerne fin hakkede jeg halvdelen og den anden halvdel blev grov hakket. Det hele blandes med afkølet smeltet smør. Fordel kiksemassen i en springform, jeg brugte en springform på 24 cm. Springformen var let smurt med lidt smør på kanterne.

Mascarpone, 86 g sukker, 2 æg og korn fra 1/2 vanille stang piskes til en glat masse, hvorefter det fordeles over kiksebunden. Kagen bages ved en forvarmet ovn på 175 grader i 20-30 min eller til massen er fast. (dette punkt havde jeg glemt, så min masse var ikke fast, hvilket gjorde trin 2 af ostemassen svær, men resultatet blev heldigvis godt)
Pisk cremefraishe, 60 g sukker og korn af 1/2 vanille stang til en glat masse. Fordeles over kagen, som lige har fået lov til at hvile i 5 min uden for ovnen. Bages igen i ca 10-15 min (her bagte jeg min 30 min, fordi den havde fået for lidt i første bagning, heldigvis begyndte cremefraishen ikke at skælle).
Her vil jeg synes at det er meget individuelt! Mærk og føl efter på kagen, den skal altså ikke være alt for levende, men lidt levende gør ikke noget..

Sæt kagen på køl i min. 6-8 timer før servering.
Min kage stod i køleskab natten over.

Et par timer før servering lavede jeg blåbær kompot og lagde oven på kagen. 

Blåbær kompot:
400 g frosne blåbær
140-160 g rørsukker/alm. sukker (smag til, heller put for lidt i end for meget)
1-2 spsk vand
citron saft efter smag.

Put det hele i en gryde og bring i kog. Lad massen koge i 5-10 min med bærrene. Tag derefter bærrene op og kog væsken ind til det er som sirup. Tilføje bærrene igen og kom kompotten oven på kagen og sæt kagen i køleskab igen .. 
Lidt billeder af herligheden :) Det er virkelig en af de bedste cheesecakes jeg har smagt! Det er lige før den slår en, som jeg fik i Cape Town, som jeg stadig kan drømme tilbage til :) Ja jeg er et kage-menneske ;) 

Så hvis I er til cheesecake, så er den helt klart værd at lave :)

6 kommentarer:

Newyorkerbyheart sagde ...

Fy Anne, nu har jeg fået lyst til cheesecake ;-) Faktisk har jeg haft lyst til det længe, men har endnu ikke fundet en anledning til at lave den. Dog har jeg fået fat i en springform der kun er halv størrelse af en normal, så nu kan jeg lave den, uden at skal lave en kæmpe portion :-)

Det glæder mig at du kunne lide den, det er min egen opskrift og jeg er ret glad for den.....

KH
Birthe

Anne sagde ...

Jeg sidder også og får helt lyst til cheesecake når jeg ser de her billeder :)
Jeg vil helt klart prøve og lave den i en mindre springform, for så behøves man ikke og have 10-15 mennesker til kage spisning :)

Du kan være stolt af din opskrift, Birthe.. For det smager som fuglene synger! :)

Dorthe sagde ...

Det er bare en super lækker cheesecake, som jeg har bagt et par gange efterhånden. Dog er det aldrig lykkeds mig at få det nederste lag til at stivne..engang forsøgte jeg endda at give den dobbelt tid, så altså Anne du skal ikke være ked af din ikke gjorde det :-) By the way, er der andre end mig der lagde mærke til at vinderen af ude og hjemme's kagekonkurrence havde tyv stjålet Birthe's opskrift?? (Jeg har ikke sammenlignet om de er 100% ens, men bare hvad jeg læste mig til, så så det sådan ud!!)

Anne sagde ...

Hej Dorte :)

Den er virkelig god den opskrift, men ja den er altså svær at få bagt det første lag stift.. Men dejligt at høre det ikke kun er mig, og resultatet er jo lækkert alligevel :)
Jeg har lige set Ude og Hjemme konkurrencen og den er helt identisk med Birthe's.. Skam at folk ikke bare kunne linke til den person, hvor opskriften kommer fra..

Newyorkerbyheart sagde ...

Jeg har lige kontaktet Ude & Hjemme, så må vi se hvad der sker - tak for at gøre opmærksom på det.....

KH
Birthe

Anne sagde ...

Det var godt Birthe, jeg så du selv havde set det pga. dit indlæg, så nåede ikke og skrive til dig..
Nøj hvor jeg synes det er forkert!