tirsdag den 14. maj 2013

Karamelliseret limetærte


Så er Fru. syrlig på banen :) 
Jeg fik lejlighed til bage sidst jeg var sammen med et par veninder. Normalt vælger jeg noget hvor chokolade indgår, men denne gang skulle der ske lidt anderledes. Og så vandt den her tærte pladsen. Den er syrlig, cremen og dejlig frisk. Og så ligger den ikke så tungt, som en dessert tærte ellers godt kan gøre. Dog var den altså lidt blød i det, så mit forsøg på at skære et stykke gik ikke så godt. Så derfor må I nøjes med at se kagen sådan her :)  Inspiration kommer fra Gringo's kogebog om tærter+kager, men jeg lavede ekstra fyld, da jeg synes det virkede lige lidt nok. Min portion passede rigtig godt til en semi-stor tærteform. 





Karamelliseret limetærte

1 tærte - ca 8-10 stk


Du skal bruge:


  • 1 tærteform
  • 1 portion linsedej
  • 1 portion limecreme
  • Gasbrænder

Først skal linsedejen laves:

Linsedej 1 portion:


  • 250 g hvedemel
  • 100 g smør – stuetemp
  • 100 g sigtet flormelis
  • Fintrevet skal af 1 citron
  • ½ æg – letpisket
  • 1 æggeblomme


Brug gerne en røremaskine til at lave dejen med.
Skær smørret i mindre klumper og ælt mel, smør, flormelis og citronskal sammen, til blandingen ligner sand. Tilsæt æg og æggeblomme og ælt dejen et øjeblik mere, så den har sat sig og er glat og smidig. Saml dejen helt i hænderne og pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvile køligt i 30 min.

Smør tærteformen med blødt smør og drys den med mel. Ryst det overskydende mel fra. Tag den afkølet linsedej og rul den ud på et meldrysset bord. Den skal være ca 3-4 mm i tykkelse. Læg dejen forsigtigt hen over tærtedejen og skær dejen til. Stil den på køl i 30 min. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Læg sølvpapir/bagepapir i tærteformen oven på dejen og fyld herefter nogle tørrede bønner i formen. Bag tærtebunden i ca 10 min. Fjern bønnerne og papiret og bag tærten igen i 3-4 min. Afkøl bunden i formen.

Og nu til limecremen:

Limecreme 1 portion til 1 stor tærteform

  • 1,5 dl piskefløde
  • 4 æg (+ evt den resterende halve fra tærtedejen)
  • 180 g sukker
  • Saft + skal af 4-5 lime (kommer an på hvor syrlig man vil have cremen)
  • Flormelis til pynt + gasbrænder


Kom alle ingredienserne til cremen i en tykbundet gryde. Varm det hele forsigtigt op under piskning, til massen er tyk. Undgå at koge massen!
Fordel limecremen på den bagte tærtebund og sæt tærten i køleskabet i 2-3 timer eller til cremen er helt kold og har sat sig.
Når tærten skal serveres sigtes der et fint lag flormelis (du kan også bruge alm. Sukker) over cremen. Karameliser den med en gasbrænder. Server kagen som den er eller med en lille klat flødeskum til.






En god desserttærte til at pifte dessertbordet op med sin syrlighed :) 


6 kommentarer:

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Nøjh hvor ser den lækker ud Anne! Jeg elsker det søde og det syrlige samspil, der er i sådan en kage/tærte. Jeg undrer mig dog over, hvorfor man kalder det en linsedej, når der ikke er linser i? :)

Ved du noget om det!?

Lykke sagde ...

Uha hvor ser den god ud, er vild med cremetærter :-)

Vh Lykke

Helle sagde ...

Den ser virkelig skøn ud, og ligesom dig så elsker jeg også de syrlige kager. Den opskrift må jeg altså prøve.
Kan forresten også anbefale denne lime cheesecake, som er så lækker, kold og frisk - og den tager næsten ingen tid at lave. :-)
http://www.greenfigsandham.com/2010/06/lime-ginger-cheesecake/

Anne sagde ...

Iihh tusind tak kristine! :D Jeg er på samme bane som dig, jeg elsker det søde og syrlige når de går hånd i hånd :)
Jeg har ingen ide hvorfor det kaldes en linsedej. Jeg ved at mørdej og linsedej er det samme, men ellers har jeg ingen ide :) Det noget underligt noget :P

Anne sagde ...

Hej Lykke :)
Tusind tak :D
Og jeg er ligesom dig helt pjattet med cremetærter. Især den her, fordi den ikke bliver for kvalmen :)

Anne sagde ...

Hej Helle :)
Uuhh ja, syrlige kager er altså ikke dårligt :) Du må endelig ta' opskriften med i gemmeren :)
Jeg vil fluks gå ind og se den cheesecake (endnu en af mine favoritter) :)