onsdag den 8. maj 2013

Gulerodsrugbrød m. surdejAk så viser den danske vejrgud sig som vanligt. Trist, gråt og regn. Heldigvis nåede jeg at få lidt sol igår, som i dag viser sig som små fine, ekstra fregner i ansigtet :) Men selvom vejret er trist, så er humøret højt! Idag bliver nemlig en god dag. Har kun timer til kl 11.40 og så står den på fri indtil tirsdag. How lucky am I? Det er vist lige til at holde til :)
Men nu til dagens hovedperson :) Nemlig dette smækre, lækre rugbrød. Fyldt med gulerødder og grovhed ;)
Opskriften er fra altid gode Amo, dog har jeg ændret lidt i opskriften ved at reducere til 1 brød samt tilsætte ekstra gulerødder. Gulerødderne giver en dejlig fugtighed til brødet.
Gulerodsrugbrød med surdej

1 stk


  • 180 g surdej
  • 500 g amo groft rugmel
  • 200 g amo sigtemel                                                                   
  • 100 g amo skårne rugkerner
  • 1 ½ spsk salt
  • 200 g revne gulerødder
  • 6 dl lunkent vand
  • 12,5 g gær
Pynt:  græskarkerner
Opløs gæren i vand og tilsæt alle ingredienser, undtagen de revne gulerødder og ælt dejen godt sammen. Gerne 10 min på røremaskine. Tag evt. en klump dej fra, som kan bruges som surdej til næste bagning.
Tilsæt gulerødderne og ælt dejen 1-2 min mere.
Lad dejen hæve tildækket og lunt, ca 2 timer. Kom dejen op i 1 smurt rugbrødsform og tryk dejen godt ned i formen og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt med græskarkerner.
Lad brødene efterhæve tildækket og lunt indtil dejen er hævet op til kanten af formen. Dette tager ca. 1 ½ time.
Sæt brødene i en forvarmet ovn på 200° C, der med det samme skrues ned til 170° C. Bages i ca. 1 ¼ time. 
Når brødet er færdigbagt, må det gerne blive pakket ind i et fugtigt klæde. På den måde undgår du den tørre, hårde skorpe og du bevare dampen i brødet, som gør det lækkert fugtigt.Et lækkert rugbrød som bestemt fortjener at komme på frokostbordet :) Og så holder det sig fugtigt længe, idet der både er surdej og gulerødder i :)


3 kommentarer:

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Wooooooow det ser lækkert ud Anne! Er du så vimmer mand!

Jeg har en del gulerødder på lager, som jeg tvivler på, vi når at få spist (grundet mange dage med spisning ude), så mon ikke de skal omdannes til sådan en fætter her. GOSH det ser lækkert ud! HELT VILDT! og smukke lyse billeder :) Mums!

Anne sagde ...

Taaaaak Kristine :)
Jeg havde nemlig også en god portion gulerødder i køleskabet og så var det perfekt at få nogle af dem spist, ved at lave den her svend :)
Og tak for de søde ord! :D
Jeg har så ringe mulighed for ordenlig lys ind i lejligheden og har ingen gård, hvor jeg kan lege foto-nørd i, så det er med at gribe muligheden når den viser sig! :) hehe

Anonym sagde ...

Hej Anne! Det ser mega lækkert ud, men hvordan laver du selve surdejen? Hilsen Maiken