søndag den 30. december 2012

Luksus nøddetærte med karamelEn rigtig god nøddetærte går man næsten aldrig galt i byen med, og denne her nøddetærte er en af de bedste nøddetærter jeg længe har smagt. Det er ikke uden grund at Markus Grigo kalder den " En super luksus nøddetærte - et orgie i nødder" og jeg kan kun give ham ret.. 

Tærten blev kreeret til de dejlige spl. damer til vores julefrokost i slut november og selvom vi alle var godt mætte, så fristede tærten vores fyldte maver og resultatet var søde kommentarer om at den tog kegler. De damer er nu dejlige! :) 

Men nu til opskriften. Jeg har fundet inspiration fra Markus Grigo's bog om hjemmebag - dog kan man bruge lige de nødder man vil, så det er kun fantastien og pengepungen som sætter en stopper ;) 


Luksus nøddetærte med karamel

 ca 12 stk


Linsedej: (kan fryses)


 • 250 g hvedemel
 • 100 g smør - stuetemp.
 • 100 g sigtet flormelis
 • fintrevet skal af 1 citron
 • ca 1/2 æg - letpisket
 • 1 æggeblomme


Ælt mel, smør (i små klumper), flormelis og citronskal sammen til blandingen ligner sand. Tilsæt æg og æggeblomme og ælt dejen et øjeblik mere, til den er glat og smidig og saml dejen sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile køligt i ca 30 min. 
Rul dejen ud på et meldrysset bord, så dejen bliver lidt større end tærteformen. For formen med dejen og skær den dej af, der hænger ud over kanterne. Prik bunden med en gaffel. Sæt tærteformen i fryseren i ca 20 min for at gøre dejen hård. Læg et bagepapir eller staniol over tærtebunden og fyld tørrede bønner på. Bag tærten i en forvarmet ovn på 180 g i ca 20 min.
Fjern bønner og papir (bønner kan bruges til bagning igen, dog ikke spises!) Bag evt. tærtebunden et par ekstra min, hvis dejen stadig ikke er helt bagt.

Mazarinmasse:


 • 125 g marcipan
 • 125 g sukker
 • 125 g smør - stuetemp.
 • 2 hele æg
 • 30 g hvedemel


Rør marcipanen sammen med sukkeret. Tilsæt smørret lidt ad gangen. Tilsæt æggene lidt af gangen og til sidst vendes melet i massen.
Derefter er marzarinmassen klar til brug. 
Fordel marzarinmassen på den bagte tærtebund. Bag tærten igen i ca 20 min eller til massen er bagt. Lad tærten køle af i formen.

Nøddemasse:


 • 75 g piskefløde
 • 75 g smør
 • 75 g rørsukker
 • 40 g hvedemel
 • 75 g glukose
 • 45 g honning
 • 300 g blandet nødder. (Jeg brugte mandler, hasselnødder, pecan og pistacie nødder, samt tørrede tranebær hvilket passede perfekt ind blandt alle nødderne)


Kom piskefløde, smør, rørsukker, hvedemel, glukose og honning i en gryde og kog massen igennem under omrøring, til melsmagen er væk. Tilsæt nødderne og evt. tørret tranebær og varm kort igennem. Fyld nøddemassen på tærten og lad den køle af i 3-4 timer i køleskabet. Tag tærten ud af køleskabet ca 10 min inden servering, så den stadig er en smule kold, når den skal spises.
Server gerne tærten med en lækker vanijleis eller creme fraiche til. 


Hvis man kan li nødder, så er det her helt klart en tærte som fortjener et forsøg. Karamellen, nødderne, marzarinmassen og hintet af citron i tærtebunden passer simpelthen bare så godt sammen! Det er i den grad en fryd for smagsløgene og de sultne maver :) 

10 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Mine tænder løber i vand - yaiks, det ser åndssvagt godt ud! Hjemme hos os hedder det vist en Toscakage - anyway, send gerne et stykke min vej!

- Anne

Anne sagde ...

Mmh den var også god Anne! :)
Hos mig er en Tascakage kun med mandler eller med lidt hasselnødder - men tror sagtens man kan lave en Toscakage med den her opskrift :)
Og jeg kan sagtens sende dig et stykke afsted, for jeg har nemlig 4 stykker i fryseren! ;)

Camilla sagde ...

Suk, hvor ser den lækker ud! Desværre bryder mig kære mand sig ikke om nødder, så den bliver nok lidt svær at overbevise ham om, at den må laves :o)

Anna sagde ...

Den ser simpelthen så lækker ud! Jeg kunne virkelig godt spise et stykke eller 3 ;-)
Knus Anna
- anna-mad.blogspot.dk

Anonym sagde ...

Kan den færdige tærte fryses eller er det kun tærtebunden?

Anonym sagde ...

Ej - jeg har også brug for at vide om tærten kan fryses? Skal lave tærter til et selskab og vil gerne være i god tod. ;-)

Unknown sagde ...

I kan godt fryse den :)
jeg har selv haft en i fryseren og tog den op 1 mdr efter og der var den stadig god.
Jeg tror godt den kan holde en 3 mdr. på frys, nødderne er dog fedtholdige, så ved ikke hvor meget over 3 mdr den vil kunne klare at være i fryser :)
men det er en meget lækker tærte :)

Unknown sagde ...

Har bagt den i eftermiddags og lige smagt den. Nøjjjj, det er den bedste opskrift på en nøddetærte jeg længe har smagt. Mums! Kan ikke andet end at tage et stykke mere :-)

Hanne sagde ...

Den ser godt nok vildt lækker ud. Hvor stort et tærtefad passer opskriften til.

Anonym sagde ...

Ja, jeg kunne også godt tænke mig at vide hvor stor en tærteform, opskriften passer til